“Amacımız Yeşilyurt’u Turizm Merkezine Dönüştürmek”

“Amacımız Yeşilyurt’u Turizm Merkezine Dönüştürmek”
Yayınlanma tarihi, 24 Eylül 2018

 

TARİHİ YEŞİLYURT KONAKLARI GELECEĞE TAŞINIYOR

Kadim bir medeniyet olgusuna sahip Yeşilyurt’un tarihi konaklarını kültürel yapılarına uygun olarak restore ederek gelecek kuşaklara taşımak adına ciddi yatırımlar yapan Yeşilyurt Belediyesi, Hıroğlu mahallesinde tarihi özelliklere sahip ünlü Yeşilyurt Konaklarının restorasyon çalışmalarına hız verdi.

YEŞİLYURT’TA TARİH KOKAN EVLER RESTORE EDİLİYOR

Yeşilyurt’un tarihi ve kültürel geçmişine uygun olarak restore edilen Yeşilyurt Konakları, butik otel, müze, lokanta ve kültür merkezleriyle gelecek kuşaklara taşınıyor.

Konakların sadece müze olmasından öte içerisindeki hizmet alanlarıyla sürekli ziyaret edilebilecek fonksiyonel özelliklere sahip olmasına özen gösteren Yeşilyurt Belediyesi, ‘Lezzet Vadisi’ projesine büyük bir katkı sağlayacak olan Yeşilyurt Konakları restorasyon çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

13 TARİHİ KONAK KAMULAŞTIRILDI, RESTORASYON ÇALIŞMALARI HIZLA DEVAM EDİYOR

Kadim Yeşilyurt’un tarih kokan mekânları arasında yer alan Hıroğlu mahallesinde yıkılmaya yüz tutmuş tarihi konakları, geçmişle gelecek arasında köprü vaziyeti görmesi adına restore eden Yeşilyurt Belediyesi, bu kapsamda 13 tarihi evi kamulaştırma işlemlerinin ardından cazibe merkezine dönüştürmek adına büyük bir mesafe aldı.

Zengin bir turizm potansiyeline sahip Yeşilyurt’un tarihi ve medeniyet anlayışını en sade ve en güzel yansıtan mekânlar arasında gösterilen Yeşilyurt Konaklarında tadilat, bakım ve onarım çalışmaları uzman ekiplerin gözetiminde devam ediyor.

“TARİHİ KONAKLARIMIZI VE YEMEKLERİMİZİ LEZZET VADİSİ İLE TURİZME KAZANDIRIYORUZ”

Yeşilyurt’un tarihi konaklarının gelecek kuşaklara taşınmasının yanı sıra yöresel yemek, tatlı ve böreklerinin uluslar arası boyutlarda hak ettiği konuma ulaşması adına sürdürülen çalışmaları yakından takip eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Yeşilyurt’un tarih ve medeniyetinde yatan zenginlikleri ‘Lezzet Vadisi’ projesiyle ulusla arası boyutlara taşımakta kararlı olduklarını söyledi.

“GASTRONOMİ VE TURİZM DÜNYASI YEŞİLYURT’UN GÜZELLİKLERİNE ŞAHİT OLACAK”

Yeşilyurt’un geçmişten geleceğe taşınacak kültürel zenginlikleri ortaya çıkarmaya devam ettiklerini belirten Başkan Çınar, yapılan ciddi yatırımlar sayesinde; gastronomi dünyası ve uluslar arası turizm camiasının Yeşilyurt’un çok sağlam bir geçmişe dayanan kültürel varlıkları, yöresel yemekleri, konakları, camileri ve diğer tüm güzelliklerine yakından şahit olacağını söyledi.

Mimarlar Odası Başkanı Fatma Altaş ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte Yeşilyurt Konaklarında devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Hıroğlu mahallesindeki tarihi konakların sadece müze olarak değil, içerisinde hayatın aktığı, farklı fonksiyonlara sahip hizmet alanlarıyla canlı konaklar olarak hizmete sunacaklarını ifade etti.

“YEŞİLYURT’UN KADİM MEDENİYETİNİ GELECEĞE TAŞIYORUZ”

Yeşilyurt Konaklarını butik otel ve lokantalarıyla cazibe merkezine dönüştürme çalışmalarına büyük bir hassasiyet gösterdiklerini dile getiren Başkan Çınar, tarihi eserlere sahip çıkmanın asli görevleri arasında yer aldığına dikkat çekerken şunları söyledi;  “Yeşilyurt’un geçmişten geleceğe taşınacak çok özel, değerli ve kıymetli bir kültürü vardır. Yeşilyurt Belediyesi olarak hem konaklarımızın restorasyonu hem de yöresel yemeklerimizin daha geniş kesimlere ulaştırma adına yaptığımız tanıtımlar ve organizasyonlarla sağlam bir tarihe geçmişe sahip Yeşilyurt’u adının gastronomi dünyası ve uluslar arası boyutlarda daha yakından tanınması adına çalışıyoruz. İlçemizde geçmişten bugüne tarihi güzelliklerin hâkim olduğu Hıroğlu mahallemizde bulunan tarihi konaklarımızı aslına uygun olarak restore ederek butik otel, yöresel yemeklerin satıldığı lokanta ve geçmişin izlerinin yakından görülmesini sağlayacak cazibe merkezine dönüştürmeye devam ediyoruz. Kamulaştırma işlemi tamamlanan 13 tarihi evimizin ikisini Butik Otel, dördünü ise yöresel yemekler ve yöresel ürünlerin satışının yapılacağı nostaljik mekânlara dönüştüreceğiz, tarihimizi yansıtan bu evlerimizin iç ve dış mekânlarını kalitesini artıracağız. Geçmişin izlerini günümüze taşımak, yöresel yemeklerimizi kaliteli mekânlarda sunumunu yapmak ‘Lezzet Vadisi’ projesine önemli katkılar sağlayacaktır Konaklarımız sadece müze olarak değil içerisinde gündelik hayatın hızlı yaşandığı canlı konaklar olacaktır. Tarihimizi ve kültürümüzü ortaya çıkarmak adına çok büyük önem verdiğimiz buradaki restorasyon çalışmalarımız, kentimizin tarihi ve kültürüne sahip çıkılmasının yanında kent hafızasının korunması açısından büyük önem teşkil etmektedir. Hiç şüphe yok ki; bir milletin tarihteki köklerini ortaya çıkarmak, bunları gelecek nesillere taşımak çok önemlidir. Yerel yönetimlere de bu anlamda ciddi görevler düşerken, Yeşilyurt Belediyesi olarak üzerimize düşen sorumlulukları harfiyen yerine getirmenin onurunu yaşıyoruz. Tarih kokan evlerimizin aslına uygun olarak restore edilmesi ve hizmet sunulması Yeşilyurt’un iç ve dış turizmde hak ettiği konuma ulaşmasında katkı sağlayacaktır. “ diye konuştu.

“KONAKLARIMIZ YAŞAYAN TARİHİMİZİN BİR PARÇASI, TARİHİN UZANTISIDIR”

Tarihî yapıları onararak tarihe sahip çıkmış olmanın yanında alternatif turizm bağlamında bir güzergâh oluşturmak istediklerinin sözlerine ekleyen Başkan Çınar, “İlçemizin kültürel mirasına bugüne taşıyan tarihi yerleşim alanlarının restore edilerek başta günümüze sonrada gelecek kuşaklara taşınması Yeşilyurt’un uluslar arası turizm camiası tarafından yakından tanınmasını sağlayacak en önemli araçtır. Tarihe meydan okurcasına ‘buradayım’ diyen bu yapıları korumamız ve geleceğe aktarmamız gerekiyor. Zaman içerisinde gerek iklimsel koşullar gerekse de burada ki yaşamsal durumlardan dolayı yıkılmaya yüz tutan evlerimizin içerisinde var olan tarihi geçmişi ve burada var olan kültürü restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartıp, canlandıracağız. Konaklarımız yaşayan tarihimizin bir parçası, tarihin uzantısıdır.” şeklinde konuştu.