“Gelecek Nesillere Bırakılacak En Kıymetli Hazine; Temiz Ve Güzel Bir Çevredir”

“Gelecek Nesillere Bırakılacak En Kıymetli Hazine; Temiz Ve Güzel Bir Çevredir”
Yayınlanma tarihi, 28 Eylül 2018

 

BAKAN MURAT KURUM, YEŞİLYURT BELEDİYESİNİN ‘SIFIR ATIK’ BİLGİLENDİRME PROGRAMINA KATILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde başlatılan ‘ Sıfır Atık’ projesine destek vermek amacıyla Yeşilyurt Belediyesi tarafından Vali Galip Demirel Ortaokulunda düzenlenen ‘Sıfır Atık’ projesi bilgilendirme etkinliğine katıldı.  

ÖĞRENCİLER BAKAN KURUM’U ÇİÇEKLERLE KARŞILADI

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın daveti üzerine Vali Galip Demirel Ortaokuluna giden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile diğer protokol üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılandı.

ÖĞRENCİLER ATIK MALZEMELERDEN YAPTIKLARI ÜRÜNLERİ SERGİLEDİ

Yeşilyurt Belediyesinin destekleriyle Vali Galip Demirel Ortaokulu öğrencileri tarafından atık malzemelerden yapılan malzemelerin bulunduğu atölye çalışmalarını yerinde inceleyen Bakan Murat Kurum, atık malzemelerden yapılan futbol topuyla öğrencilerle penaltı atışı yaptı. Daha sonra Yeşilyurt Belediyesi Mobil Geri Dönüşüm Aracına öğrencilerle birlikte geri dönüşüm malzemeleri bırakan Bakan Kurum ve diğer protokol üyeleri, Kompozt Alanındaki malzemeler hakkında yetkililerden bilgiler aldı.

 “YEŞİLYURT ÇEVRESEL PROJELERLE MARKA İLÇE HALİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR”

Yeşilyurt Belediyesinin dört yıldır başarıyla yürüttüğü ‘Çer-Çöp’ ve ‘Atık Pil Toplama’ projeleri başta olmak üzere çevre sağlığı ve geri dönüşümün önemi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a bilgiler sunan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan ‘Sıfır Atık Projesini’ desteklemek, çevre ve doğaya sahip çıkmak amacıyla birçok çevreci projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

“ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞININ KORUNMASINA YÖNELİK ÖRNEK HİZMETLERDE BULUNUYORUZ”

“Çer-Çöp” projesi çatısı altında başlatılan Geri Dönüşüm Evleri, Atık Pil ve Bitkisel Atık Yağ Toplama faaliyetlerinin ilçe genelinde başarıyla devam ettiğini ifade eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Bugün ki programımızda bizleri ve öğrencilerimizi yalnız bırakmayan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ile diğer davetlilere çok teşekkür ediyorum. Yeşilyurt Belediyesi olarak çevreye ve doğaya değer veren bir hizmet anlayışına sahibiz. Gelecek nesillere temiz, güzel ve yeşil bir dünya bırakmak adına Türkiye’de ilk kez 2014 yılında başlattığımız ve şu anda 42 farklı noktada hizmet veren ‘Geri Dönüşüm Evi’ ile üç adet Mobil Geri Dönüşüm Aracımız aracılığıyla bugüne kadar 1 milyon 117.600 adet kıyafetin yanı sıra 35 bin adet çift ayakkabı,  36 bin 300 adet kitap, 23 bin 680 adet oyuncak, bin 570 kg. Pil, 31 bin 900 kg. bayat ekmek, 7 bin kg. bitkisel atık yağ 33 bin adet ilaç ve 255 bin kg. Ambalaj atığı toplayarak büyük bir rekorun altına imza attık. Geri Dönüşüm evlerinden toplanan kıyafetler Belediyemizin iştiraklerinden İŞGEM’e ait atölyelerimizde yıkanıp, ütülendikten sonra paketlenip Hayır Çarşımıza getirilmekte ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. İlçemizin 10 farklı noktasına yerleştirdiğimiz Geri Dönüşüm Sepet Şişeleri sayesinde teneke kutu, cam şişe ve pet şişeleri yerinde ayrıştırmaya devam ediyoruz. İnşaatı yakın zamanda tamamlanacak olan ‘Ambalaj Atığı Toplama-Ayırma’ tesisimiz sayesinde bir yılda yaklaşık 6 bin ton karışık ambalaj atığı toplanmasını, 68 bin 863 ağacın kesilmesini ve 281 dekar orman alanının korunması hedeflenirken yaklaşık 5 bin 500 konutun elektrik enerjisine eş değer enerji tasarrufu elde etmiş olacağız. Toplumda farkındalık oluşturacak bu projelerimizi özellikle öğrenci kardeşlerimize anlatmak amacıyla anaokulları başta olmak üzere bütün eğitim kurumlarındaki etkinliklerimize devam ediyoruz. Özellikle öğrencilerimizin bu tip hassas konularda bilgi sahibi olması ve bunları gündelik hayatlarında uygulaması önemlidir.” dedi.

“SIFIR ATIK PROJEMİZ İLE ÖNEMLİ KAZANIMLAR ELDE ETTİK”

‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında önemli geri dönüşler aldıklarını ifade eden Başkan Çınar, “1.100 ton atık kâğıt toplanarak yaklaşık 19.000 adet ağacın kesilmesini önleyip, 500 ton atık plastik toplanarak yaklaşık 2.900.000 Kwh Enerji tasarrufunun sağlanmasına imkân tanıyan projemiz sayesinde; 200 ton atık metal toplanarak yaklaşık 600 m³ depolama alanı tasarrufu yapılmıştır. 80 ton atık cam toplanarak yaklaşık  % 23 hammadde tasarrufu sağladık. Kullanılmış kızartmalık yağ üreten lokanta, yemek fabrikaları, otel, motel, yemekhaneler ile diğer benzeri tesislerde bu yağların toplanması için lisanslı geri kazanım toplayıcılarla yıllık sözleşme yapıyoruz. Temiz ve güzel bir çevre gelecek nesillere bırakılacak en kıymetli hazinedir. Çevre sağlığının korunmasına yönelik faaliyetlerimiz bir anlamda ekonomiye katkı sağladığı gibi ilçemizin daha temiz, güzel ve huzurlu olmasına sağlamaktadır.”şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, öğrencilerle günün anısına çektirdiği hatıra fotoğrafının ardından okuldan ayrıldı.